Η επιρροή της μαμάς!

16/07/2013 21:12

Κάθε μητέρα έχει τις καλύτερες προθέσεις και κάνει ότι μπορεί ώστε το παιδί της να ζει ευτυχισμένο.
Ο τρόπος όμως που κάθε μητέρα θα επιλέξει να μεγαλώσει τα παιδιά της, οι αξίες που θα τους διδάξει και βεβαίως το παράδειγμα που θα δώσει πρώτη η ίδια μέσα από τις πράξεις της καθώς αυτά μεγαλώνουν, είναι τελικώς αυτά που θα διαμορφώσουν την προσωπικότητά τους και εν γένει τη στάση τους απέναντι στη ζωή και στους άλλους ανθρώπους.

Κάθε μητέρα αποτελεί το πρότυπο για τα παιδιά της. Έχει πάντα δίκιο, γνωρίζει τα πάντα και ότι κάνει θεωρείται σωστό για τα παιδιά, έως περίπου την ηλικία των 10 ετών. Οι πρώτες ρωγμές  στην «πανοπολία» της, εμφανίζονται γύρω στα 11-12 έτη, παράλληλα με τις πρώτες αμφισβητήσεις  από την πλευρά των παιδιών, που κάνουν σταδιακά την εμφάνισή τους και διαρκούν... για πολλά χρόνια. Συγχρόνως και όσο το παιδί μεγαλώνει , στην προσπάθειά του να σχηματίσει την προσωπικότητά του και να αποκόψει τον «ομφάλιο λώρο» που αισθάνεται ότι το δένει με την μητέρα, βρίσκει χίλια δύο πράγματα που το ενοχλούν και που στην πραγματικότητα δεν...συμβαίνουν. Το ενοχλούν ο τρόπος που επεμβαίνει, σκέφτεται, χειρίζεται καταστάσεις ενώ η κριτική του παιδιού προς την μητέρα,  πάει...σύννεφο!

Το παιδί ξαναβρίσκει την εκτίμηση που έτρεφε ανέκαθεν για τη μητέρα του, ακόμη και κατά την διάρκεια...των  «πέτρινων ετών» γύρω στα 25-30 χρόνια του, όταν πλέον δημιουργήσει την δική του οικογένεια και βιώσει παρόμοια προβλήματα με αυτά των γονιών του. Τότε ανακαλύπτει την σοφία και την σύνεση της  μητέρας, αναγνωρίζει όλα τα καλά που πήρε ως όπλα στην διάρκεια της ανατροφής του, βιώνει τα προβλήματα και τις ανάγκες της καθημερινότητας και  τελικώς την δικαιώνει .

Καθώς λοιπόν η ζωή συνεχίζεται, ως μητέρα συνειδητοποιείτε πόσο μεγάλο μέρος της καθημερινής ζωής του ενήλικου πλέον παιδιού σας, έχει επηρεαστεί από τα πράγματα που εσείς ως μητέρα είπατε, κάνατε ή  του  διδάξατε καθώς μεγάλωνε. Ο ρόλος λοιπόν και η στάση σας έχουν την μέγιστη σημασία ως προς τον σχηματισμό της ολοκληρωμένης προσωπικότητας του παιδιού σας. Εσείς και μόνο εσείς, ως μητέρα και παράλληλα με την συνδρομή του πατέρα, οικοδομείτε την προσωπικότητα του παιδιού σας. Τα λόγια λοιπόν και οι πράξεις σας παίζουν τον σημαντικότερο ρόλο. Γι αυτό χρειάζεται να είστε ιδιαίτερα προσεχτική στους χαρακτηρισμούς σας και στις καταστάσεις που δημιουργούνται κατά την διάρκεια της ανατροφής των παιδιών σας. Η αγάπη, η αισιοδοξία, το χαμόγελο, η θετική στάση, η κριτική σκέψη είναι προσόντα που πρέπει να δώσετε στο παιδί σας.Η συμπόνοια, η καλοσύνη,η γεναιοδωρία, η συμπεριφορά προς τον εαυτό μας και τους προς τους άλλους,η ευγένεια, η αποφασιστικότητα, η επιμονή & η υπομονή, είναι αξίες που χρειάζεται να μεταδώσετε στα παιδιά σας. Εάν αυτά σας χαρακτηρίζουν ως άτομο, τότε σίγουρα θα χαρακτηρίζουν και τα παιδιά σας.

Αυτή είναι η επιρροή της μητέρας!

Και η επιρροή της κρατά για πάντα!

Αναδημοσίευση από το περιοδικό goneisonline.gr